XRP, EOS en Tezos transacties voor een groot deel “waardeloos”Drie grote blockchain-platformen zijn onderzocht om te achterhalen hoeveel de blockchains daadwerkelijk worden gebruikt voor het doen van waardevolle transacties. Uit dit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de transacties “waardeloos” is. Zo zouden de meeste transacties voortkomen uit airdrops van waardeloze tokens en spam.


De onderzoekers PhD student aan het Imperial College London Daniel Perez, University College London onderzoeker Jiahua Xu en Brave hoofdwetenschapper Benjamin Livshits onderzochten de blockchains van EOS (EOS), Ripple (XRP) en Tezos (XTZ). In het gepubliceerde onderzoekspaper valt te lezen:


“Uit onze analyse blijkt dat slechts een klein deel van de transacties wordt gebruikt voor waardeoverdracht. Zo werd 95% van de transacties op EOS veroorzaakt door de airdrop van een waardeloos token; op Tezos werd 82% gebruikt om consensus te behouden; en slechts 2% van de transacties op de XRP Ledger vloeit voort uit waardeoverdrachten.”

Op EOS en XRP hebben de meeste transacties kenmerken van DoS-aanvallen, of denial-of-service-aanvallen, aldus de onderzoekers. Dergelijke aanvallen worden uitgevoerd met behulp van een groot aantal computers om platforms en websites onder druk te zetten en zo uit te lucht te halen.


Over XRP schreven de onderzoekers:


“De XRP Ledger bleek tijdens onze observatieperiode beladen te zijn met transacties met een waarde van nul. We hebben geleerd dat zowel het transactievolume als de tokenwaarde op de XRP Ledger zeer manipuleerbaar zijn.”

Alhoewel ook bij Tezos de transacties voor daadwerkelijke waardeoverdrachten schaars waren, hebben transacties op het Tezos blockchain-netwerk ook een andere functie. 82 procent van de transacties werd namelijk gebruikt om consensus te behouden, wat inhoudt dat de netwerkdeelnemers zo laten weten het met elkaar eens zijn over de koers van het netwerk. Deze “waardeloze” transacties dragen zo bij aan de ontwikkeling van het netwerk en zijn dus niet per se negatief.


9 weergaven