Verizon ontvangt patent voor virtuele SIM-kaarten op blockchainVerizon, een grote Amerikaanse telecomprovider, gaat blockchain gebruiken voor het beheren van SIM-kaarten. Dit blijkt uit een onlangs verschenen patent dat het bedrijf op 10 september ontving van het Amerikaanse Patent and Trademark Office.


Door informatie over virtuele SIM-kaarten (vSIM) op een blockchain op te slaan, zouden de fysieke plastic kaartjes overbodig worden. Het patent stelt namelijk voor om specifieke informatie in een blockchain op te slaan waardoor bijvoorbeeld het overzetten van mobiele diensten makkelijker wordt.


Een gebruiker kan volgens het patent een account aanmaken waarmee een of meerdere vSIM’s opgeslagen kunnen worden. Vervolgens kunnen er meerdere netwerkdiensten aan dit account worden gekoppeld.


Het netwerkapparaat, zoals een smartphone, maakt daarna een bestand aan welke in de blockchain opgeslagen wordt. In dit bestand staat onder andere het vSIM-certificaat opgeslagen. Zodoende wordt alle benodigde informatie voor het beheren van een vSIM en het faciliteren van netwerkdiensten versleuteld opgeslagen.


De nodes binnen het netwerk houden de blockchain bij door alle informatie over de vSIM’s van klanten op te slaan in de blockchain. Zij controleren of de gegevens kloppen en of er niets aan veranderd is. Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is door de gegevens op te slaan in een hash tree-structuur.


Een van de mogelijkheden van een dergelijke opzet is dat klanten een vSIM aan meerdere apparaten kunnen koppelen of de vSIM gemakkelijk over kunnen hevelen naar een nieuw apparaat. Zo stelt het patent:


“In een van de implementaties kunnen gebruikers nieuwe vSIM-certificaten accepteren in een gebruikersaccount, een vSIM overdragen tussen apparaten die aan de gebruikersaccount zijn gekoppeld of een vSIM-certificaat aan een andere gebruiker leveren.”
3 weergaven