Unilever zet blockchain in voor “ontbossingsvrije toeleveringsketen”Het bekende en grote Brits-Nederlandse Unilever wil blockchain-technologie in gaan zetten om zijn doel van een CO2-neutrale toeleveringsketen te kunnen bereiken. Het bedrijf publiceerde onlangs een blogartikel waarin het zijn strategie om dit doel te bereiken uitlegt.


Unilever is een producent van allerlei consumentenproducten zoals voedingsmiddelen en schoonheidsproducten. Het bedrijf is een van de grootste spelers ter wereld op dit vlak en ziet daardoor in dat het een verantwoordelijk heeft om zo schoon mogelijk te produceren.


Unilever heeft zichzelf het doel gesteld om voor 2039 een CO2-neutrale toeleveringsketen te hebben. Naast uitstoot wil het bedrijf zich ook in gaan zetten voor het behoud van bossen en beschermde diersoorten. Zo zal het 1 miljard euro in het “Klimaat & Natuur Fonds” stoppen.


Daarnaast schrijft Unilever dat het nieuwe technologieën in zal zetten om ontbossing tegen te gaan. De eerste fase van de strategie loopt tot 2023 en het is de bedoeling dat Unilever voor die tijd een “ontbossingsvrije” toeleveringsketen heeft. Zo valt te lezen:


"We zullen tegen 2023 een ontbossingsvrije toeleveringsketen bereiken. Om dit te doen, zullen we de traceerbaarheid en transparantie vergroten door gebruik te maken van opkomende digitale technologieën – zoals satellietmonitoring, geolocatie-tracking en blockchain."

De CEO van Unilever, Alan Jope, concludeert met te zeggen: “We zullen de impact van onze producten en onze activiteiten op het milieu verminderen en we zullen ons steentje bijdragen om de planeet weer gezond te maken.”


Blockchain-technologie kan zeer breed worden ingezet. Zo zette het bekende sportautomerk Lamborghini onlangs nog unieke digitale postzegels op de blockchain. Daarnaast wil telekomgigant Vodafone de technologie in gaan zetten voor een efficiëntere toeleveringsketen.

2 weergaven