The New York Times gaat ‘fake news’ bestrijden met blockchain


The New York Times gaat naar verluidt blockchain-technologie inzetten in de strijd tegen fake news. Het experiment met de technologie begon al in maart van dit jaar maar nu gaat het nieuwsplatform een proof-of-concept lanceren voor het publiceren van foto’s en video’s. Dit schrijft The New York Times op de website van zijn nieuwe project: The News Provenance Project.


Op de website valt te lezen hoe het Research and Development-team van de krant van plan is de blockchain van Hyperledger Fabric in te gaan zetten. Foute informatie in nieuwsartikelen, bekend als “fake news”, schaadt media platformen als The New York Times. Zo wordt gesteld op de website dat “nieuwsconsumenten [die] worden bedrogen en verward ... worden uiteindelijk vermoeid en apathisch voor nieuws.” Middels informatie die op de blockchain wordt opgeslagen kunnen nieuwsfoto’s worden gewaarmerkt om dit effect te voorkomen.


Op de website legt het uit dat blockchain verschillende mechanismen biedt om informatie op een manier met andere te delen waarmee de echtheid van media kan worden bewezen:


“Blockchain biedt mechanismen voor het delen van informatie tussen entiteiten op manieren die volgens ons essentieel zijn voor het vaststellen en onderhouden van de herkomst van digitale bestanden. In het bijzonder zijn gegevens opgeslagen in een blockchain onveranderlijk (lees: fraudebestendig) en kunnen kopieën van de database door meerdere partijen worden bewaard.”

Het project gaat “contextuele metadata” op de blockchain opslaan. In die data wordt onder andere de locatie waar een foto of video is genomen, wie het heeft gemaakt en welke bewerkingen er zijn toegepast opgeslagen.


Op de website wordt verder uitgelegd dat het de bedoeling is om “set signalen die mee kunnen reizen met gepubliceerde media overal waar het wordt weergegeven.” Dit kan op websites zijn maar ook op de verschillende social media-platformen.


Een proof-of-concept van het systeem wordt vanaf juli 2019 tot aan het einde van dit jaar geïmplementeerd. Deze test wordt uitgevoerd in samenwerking met The New York Times en partnerbedrijven die onderdeel zijn van het project.

5 weergaven