Technologiereus IBM dient patent voor blockchain-browser in


De Amerikaanse technologiereus IBM heeft een interessante patentaanvraag ingediend. Het bedrijf wil namelijk een internetbrowser gebaseerd op blockchain-technologie gaan ontwikkelen. De aanvraag werd op 6 augustus ingediend bij de United States Patent and Trademark Office.


Volgens het patent moet de browser informatie gaan verzamelen tijdens sessies. Deze informatie bestaat onder andere uit bookmarks, de bezochte websites, locatie en de geïnstalleerde plugins. De informatie die wordt verzameld is afhankelijk van de doeleinden van het browsen. Zo zou verschillende data worden verzameld voor browsing-sessies voor werkdoeleinden en privé.


De informatie wordt vervolgens naar een peer-to-peer-netwerk verzonden waar het veilig versleuteld wordt opgeslagen. Het bedrijf stelt in het patent dat een op blockchain gebaseerde browser “een systeem mogelijk maakt voor het opslaan van gegevens waarbij de privacy gewaarborgd blijft en waarin de privacy in de handen van de gebruiker blijft, en niet in die van een derde partij”.


Een van de use-cases waarvoor een dergelijke browser effectief zou zijn is in de situatie van een hack-aanval. In zo’n geval zou er met IBM’s browser een bruikbare backup beschikbaar zijn die veilig opgeslagen staat in het netwerk.


Opvallend is dat IBM ook een token in zijn patentaanvraag noemt. Deze token moet de browsing-activiteiten van een gebruiker gaan verifiëren. Of en in welke vorm dit patent gerealiseerd zal gaan worden is op dit moment onduidelijk.

5 weergaven