Shell investeert in blockchain-energieplatformHet Brits-Nederlandse Shell heeft geïnvesteerd in een blockchain-project dat als doel heeft de "energie-industrie te democratiseren." Dit maakt het blockchain-project, LO3 Energy genaamd, bekent in een aankondiging die op 10 juli werd gepubliceerd.


LO3 Energy bouwt een systeem waarin energie onder andere "peer-to-peer" kan worden verhandeld. Middels een mobiele app kunnen gebruikers de energiebron en de energieleverancier zelf kiezen. In de aankondiging legt de CEO van het project, Lawrence Orsini, verder uit:


"Deze investeringen zullen ons helpen om de uitrol van minder CO2-intensieve microgrids te bespoedigen, die alle belanghebbenden helpen profiteren van gedistribueerde, gedecentraliseerde en gedecarboniseerde lokale energietransacties."

Aan de manier waarop de energie over het net wordt getransporteerd wordt niets veranderd. Wel pakt het systeem van LO3 Energy de manier waarop transacties worden geregistreerd anders aan. Een blockchain houdt zodoende bij wie wat produceert en wie wat koopt. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen van een buurman rechtstreeks van hem of haar te kopen.


In een reactie liet de directeur van de investeringstak van Shell, Shell Ventures, weten waarom het bedrijf in LO3 Energy investeert. Kirk Coburn laat onder andere weten dat Shell wil investeren in innovatieve bedrijven:


"Naarmate we een minder gecarboniseerde toekomst tegemoet gaan, wil Shell investeren in innovatieve bedrijven die de energietransitie mogelijk maken. LO3 Energy past precies in dat plaatje."

Het is niet bekend hoeveel Shell precies in het project heeft geïnvesteerd. Andere grote investeerders zijn onder andere het Japanse Sumitomo Corporation Group en Siemens.

8 weergaven