Seagate gaat blockchain-oplossing testenSeagate, het bedrijf bekend van zijn harde schijven en andere opslagoplossingen, gaat zijn onderzoek naar blockchain-technologie verder uitbreiden. Zo wil het te weten komen hoe blockchain kan helpen bij het bestrijden van fraude.


Volgens een artikel van Forbes verplaatst Seagate een op blockchain-gebaseerd trackingproduct naar de pilotfase om te beoordelen hoe schaalbaar een mogelijk live platform zou kunnen zijn. Dit project werd in 2018 gelanceerd in samenwerking met de tech-gigant IBM.


Manuel Offenberg, leider van de onderzoeksgroep voor gegevensbeveiliging bij Seagate, vertelde Forbes dat het bedrijf al goedkeuring heeft gegeven.


Het blockchain-project dat als doel heeft om harde schijven te tracken, controleert producten die via verschillende stappen naar de klant worden verzonden. Retourzendingen van producten naar Seagate worden ook bijgehouden middels de blockchain. Het platform kan ervoor zorgen dat het product dat wordt teruggestuurd ook daadwerkelijk het echte product is en niet een namaakversie.


Het platform kan daarnaast gebruikt worden om de Europese GDPR-wetgeving na te kunnen leven. Seagate kan aan de hand van het platform controleren of alle schijven die vanwege defecten of andere redenen zijn geretourneerd al een "gecertificeerd wisproces" hebben ondergaan om gebruikersgegevens te verwijderen. Offenberg zei hierover:


“Als een schijf terugkomt als onderdeel van het retourproces en we kunnen bewijzen dat de schijf cryptografisch is gewist, en daarom de informatie niet langer op het apparaat staat, dan kan deze omgekeerde supply chain, vanuit een risicoperspectief, deze schijf op een andere manier behandelen,"

Monty Forehand, productbeveiligingsfunctionaris bij Seagate, zei dat, hoewel de producten van het bedrijf al een QR-code gebaseerde merkbeschermingstag hebben, er nog geen blockchain wordt gebruikt. Als de supply chain-pilot goed verloopt is het goed mogelijk dat Seagate binnenkort blockchain-technologie in gaat zetten.

3 weergaven