Rusland wil uitgifte en in circulatie brengen van cryptocurrency verbiedenRusland gaat mogelijk activiteiten waar cryptocurrencies onderdeel van zijn, verbieden. Volgens het land wordt het als gevolg van de verspreiding van het coronavirus duidelijk dat operaties niet op crypto gebaseerd zouden moeten worden. Zij vertonen namelijk een té hoge volatiliteit, aldus regelgevers in het land.


In een reactie stelt het hoofd van de centrale bank van Rusland, Alexey Guznov, dat er grote risico’s aan de legalisering van crypto hangen:


“We zijn ervan overtuigd dat er grote risico’s aan het legaal maken van operaties met cryptocurreny hangen. Zeker als we kijken naar de financiële stabiliteit, het voorkomen van witwassen en de veiligheid van de consument. We hebben daarom bezwaar tegen het feit dat er instellingen zijn die de uitgave van cryptocurrency organiseren en de verspreiding ervan makkelijker maken.”

Het hebben van cryptocurrency wordt overigens niet illegaal zodra de wet van kracht is. Russen kunnen nog steeds cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC), kopen bij bedrijven buiten Rusland waar geen verbod wordt gehandhaafd. Bovendien zal het verbod geen terugwerkende kracht hebben.


In eerste instantie leek het erop dat de Russische overheid wilde wachten tot cryptocurrency uit zou sterven. Nu dit na flink wat jaren nog niet is gebeurd, komt er dus een wet. Alex Kuptsikevich, financieel analist bij FXPro, zei hierover het volgende:


“Vertegenwoordigers van de Russische centrale bank hebben herhaaldelijk gezegd: de roebel is, zoals de wet voorschrijft, het enige legale betaalmiddel in Rusland. Pogingen om cryptocurrencies te definiëren als ‘digitale financiële activa’ duurden zo lang omdat wetgevers hoopten dat de crypto-hype zou uitdoven zodat ze geen nieuwe juridische stappen zouden hoeven te zetten.”

1 weergave