PayPal, MasterCard en Visa verlaten Facebook’s Libra na zorgen omtrent complianceHet cryptocurrency-project van Facebook, Libra, krijgt opnieuw te maken met een flinke tegenslag. Een aantal prominente bedrijven die overwogen lid te worden van de Libra Association heeft namelijk besloten toch geen lid te worden als gevolg van de tegenwind uit de hoek van regelgevers en toezichthouders. De bedrijven die besloten zich afzijdig te houden zijn PayPal, MasterCard, Visa, eBay en Stripe.


Het Libra-project heeft als voornaamste doel om zoveel mogelijk mensen wereldwijd te betrekken bij de economie. Dit wil het doen door mensen toegang te geven tot bankdiensten middels Libra, een stablecoin die binnen het ecosysteem van Facebook gebruikt zou kunnen worden. Het project richt zich daarmee vooral op mensen uit armere landen waarvan inwoners geen toegang hebben tot bankdiensten.


Een nobel doel volgens velen. Ook de bedrijven die besloten niet mee te doen, zien nog steeds potentie in het initiatief en blijven het project dan ook goed in de gaten houden. Zo legt een woordvoerder van MasterCard uit:


“MasterCard heeft besloten op dit moment geen lid te worden van de Libra Association. We blijven gefocust op onze strategie en onze eigen aanzienlijke inspanningen om financiële inclusie over de hele wereld mogelijk te maken. Wij geloven dat dergelijke initiatieven potentiële voordelen bieden en zullen de inspanningen van Libra dan ook blijven volgen.”

Visa laat in een reactie aan CoinDesk weten dat het bedrijf wil afwachten hoe het project volledig zal voldoen aan alle wetgeving:


“Visa heeft besloten om op dit moment geen lid te worden van de Libra Association. We zullen blijven evalueren en onze uiteindelijke beslissing zal worden bepaald door een aantal factoren, waaronder het vermogen van de Foundation om volledig te voldoen aan alle regelgeving. De voortdurende interesse van Visa in Libra komt voort uit onze overtuiging dat goed gereguleerde blockchain-gebaseerde netwerken de waarde van veilige digitale betalingen kunnen uitbreiden naar een groter aantal mensen en plaatsen, met name in opkomende markten.”

Deze week zal het Libra-project zijn eerste officiële bijeenkomst hebben. Daarbij zouden aanvankelijk 28 bedrijven aanwezig zijn. Nu zullen dat er dus nog 23 zijn, inclusief Facebook en zijn dochteronderneming Calibra, dat producten op basis van Libra zal gaan ontwikkelen.

2 weergaven