Nieuwe blockchain-tool verkort duur audits "van 30 dagen naar 30 seconden"


Het accountancybedrijf Armanino heeft een blockchain-oplossing gelanceerd waarmee financiële audits binnen luttele seconden gedaan zouden kunnen worden. De oplossing, TrustExplorer 2.0 genaamd, maakt gebruik van blockchain-technologie waardoor audits grotendeels geautomatiseerd kunnen worden. Armanino maakte het nieuws bekend in een persverklaring.


Blockchain-technologie leent zich perfect voor het opslaan van financiële data. Transacties worden in een gedecentraliseerd grootboek opgeslagen en vervolgens cryptografisch versleuteld. Hierdoor is er geen centraal punt dat kan worden aangevallen ddor bijvoorbeeld hackers en is dankzij de versleuteling het manipuleren van data vrijwel onmogelijk. Zo stelt een van de grootste auditors ter wereld, Deloitte, in een onderzoek uit 2016:


“Aangezien alle inputs worden gedistribueerd en cryptografisch verzegeld, is het bijna onmogelijk om ze te vervalsen of te vernietigen om activiteiten te verbergen. Het is vergelijkbaar met het verifiëren van de transactie door een notaris - alleen op elektronische wijze.”

TrustExplorer is een protocol dat gebruikmaakt van de voordelen van blockchain-technologie. In een interview met Coindesk laat Armanino-partner Andries Verschelden weten:


“We hebben dit digitale grootboek dat het enige punt is waar al deze legitieme transacties worden vastgelegd, [...] Je opent de mogelijkheid voor realtime audits en om transparantie te bieden.”

Een andere partner van Armanino, Scott Copeland, stelt in de persverklaring:


“Door verder te gaan dan tijdintensieve traditionele methoden naar tools die onmiddellijke feedback geven met realtime informatie, kunnen auditors niet alleen een mening geven over gebeurtenissen in het verleden, maar ook helpen bij het nemen van strategische beslissingen over de toekomst van hun financiële organisaties.”

De nieuwe blockchain-tool zou de duur van audits “van 30 dagen naar 30 seconden” kunnen verkorten, aldus Armanino. De technische whitepaper van de oplossing kan hier worden gevonden.

3 weergaven