Lamborghini zet unieke postzegels op blockchainDe bekende Italiaanse automaker Lamborghini heeft het mogelijk gemaakt om digitale postzegels van een aantal van zijn iconische wagens te sparen. Samen met het blockchain-bedrijf Bitstamp zullen fanaten de digitale zegels kunnen sparen en verhandelen.

In totaal wil Lamborghini 29 modellen gaan uitgeven als unieke postzegel. Dankzij blockchain-technologie kunnen de zegels ieder een unieke code toegekend krijgen. Zo kunnen digitale objecten ook daadwerkelijk uniek zijn en niet worden gekopieerd.


Het eerste model dat Lamborghini uitgeeft als digitale zegel is de Huracan EVO RWD Spider. In totaal zullen er 20.000 exemplaren van worden uitgebracht. Door deze schaarste is het mogelijk dat de zegels ook daadwerkelijk waarde zullen hebben. Op haar website schrijft Lamborghini:


“Elke postzegel vormt een "enkel" digitaal object: de geschiedenis en het unieke karakter worden gegarandeerd door Blockchain-technologie. Je kunt het kopen, verzamelen of doorverkopen, zoals een papieren zegel. De collectie volgt dezelfde logica: je kunt het bewonderen, de evolutie ervan controleren, de postzegels geven of doorverkopen.“

De zegels kunnen gekocht worden via de Bitstamp app. Binnen deze app kunnen de zegels vervolgens verhandeld worden of cadeau worden gedaan. Dankzij blockchain-technologie kunnen postzegelverzamelaars hun hobby nu dus ook digitaal uitoefenen!


Digitale postzegels zijn overigens niet de enige toepassing van blockchain-technologie. Zo ziet Eurofound, een Europese stichting, mogelijkheden voor blockchain binnen de gezondheidszorg in de Europese Unie.


Vodafone is daarnaast van plan blockchain in te gaan zetten voor een betere supply chain. Meer specifiek wil het leveranciers binnen haar keten kunnen verifiëren en de algehele keten efficiënter maken.


4 weergaven