IKEA IJsland wikkelt ‘smart invoice’ af op Ethereum-blockchainIKEA IJsland heeft onlangs via het Ethereum-netwerk een factuur afgewikkeld. Het bedrijf gebruikte hiervoor ‘smart contracts’ en ‘e-geld’. Dit maakt Tradeshift, het bedrijf dat de transactie mogelijk maakte, bekend middels een onlangs gepubliceerd persbericht.


Bij de transactie waren een aantal partijen betrokken die de afwikkeling in goede banen leidden. Zo was er Tradeshift, een bedrijf dat het platform faciliteerde waarop de afwikkeling plaatsvond. Dit platform is bovenop de Ethereum-blockchain gebouwd.


Daarnaast zorgde Monerium, een IJslands bedrijf, voor het “programmeerbare digitale geld”, in andere woorden e-geld. De kopende partij was Nordic Store dat goederen van IKEA IJsland kocht.


Volgens Monerium en Tradeshift toont de transactie aan dat "door de overheid gereguleerd en programmeerbaar digitaal geld klaar is voor de reguliere markten." Monerium kreeg afgelopen zomer een vergunning van de Financial Supervisory Authority of Iceland (FME), de IJslandse financiële toezichthouder. Met die vergunning mag het internationaal fiat-valuta via blockchains versturen. De CEO van Monerium, Sveinn Valfells, legt in een reactie uit:


“In tegenstelling tot cryptocurrencies, die vaak erg volatiel zijn, is e-geld een digitaal alternatief voor contant geld. Het is gereguleerd en op ieder moment inwisselbaar. Het gebruik van programmeerbaar e-geld in combinatie met smart contracts maakt een nieuwe soort van betalingen mogelijk.”

Door fiat-valuta in combinatie met blockchain te gebruiken en facturen via blockchains te verwerken, kunnen geldstromen vele malen worden verbeterd, zo stelt de oprichter van Tradeshift Gert Sylvest:


“Met ‘smart invoices’ kunnen we tokens uitgeven die de toekomstige cashflow vertegenwoordigen tot op elke dollar op de factuur. Iedereen die tokens bezit, wordt op de vervaldag betaald,”

Ten slotte voegt de CFO van IKEA IJsland, Stefan Arnason, er aan toe dat de ontwikkeling de manier waarop leveranciers en klanten met elkaar omgaan zal veranderen:


“Een programmeerbare financiële supply chain, waar handelspartners informatiestromen kunnen verbinden met geldstromen door middel van smart contracts op blockchains, zal de manier waarop leveranciers en klanten met elkaar omgaan veranderen.”
1 weergave