HTC lanceert blockchain-telefoon die full node kan draaien
De Taiwanese elektronicagigant HTC heeft zijn nieuwste blockchain-telefoon gelanceerd, de Exodus 1s. Het bedrijf claimt dat de telefoon een full node Bitcoin-node kan draaien. De Exodus 1s werd tijdens de Lightning Conference in Berlijn onthuld.


HTC kondigde de telefoon in mei dit jaar al aan en onthulde toen al dat de telefoon een full node (volledige node) zou kunnen draaien. Een volledige node is een deelnemer van het Bitcoin-netwerk die de volledige Bitcoin-ledger heeft opgeslagen en nieuwe transacties bijhoudt. Zo’n node helpt zodoende het netwerk veilig te houden. In een verklaring laat de chief decentralized officer van HTC, Phil Chen, weten:


“Volledige nodes zijn het belangrijkste ingrediënt in de veerkracht van het Bitcoin-netwerk en we hebben de toetredingsdrempel voor iedereen verlaagd om zo’n node te draaien,”

Chen noemt de telefoon daarnaast “een metaforisch Zwitsers zakmes” waarmee HTC “de tools biedt om toegang te krijgen tot wereldwijde financiële diensten.”


De Exodus 1s ondersteunt SD-kaartjes van 400+GB waardoor het standaard geheugen van 63GB enorm kan worden uitgebreid. Dit is nodig omdat de Bitcoin-ledger nu al 250GB groot is en steeds groter wordt. HTC adviseert daarnaast de node te draaien wanneer de telefoon verbonden is met WiFi en aan de oplader ligt. De Exodus 1s zou echter ook onderweg zijn taak als full node kunnen uitvoeren.


De blockchain-telefoon wordt standaard geleverd met 63GB aan geheugen (wat dus uitgebreid kan worden) en 4GB werkgeheugen en draait op Android Oreo 8.1. De HTC Exodus 1s zal beschikbaar zijn in 27 Europese landen, waaronder Nederland, en gaat €219 kosten.

5 weergaven