Europese Commissie en Europees Investeringsfonds stoppen €100 miljoen in blockchainDe Europese Commissie en het Europese Investerindsfonds (EIF) zullen samen 100 miljoen euro in een speciaal fonds stoppen dat onder andere de ontwikkeling van blockchain-technologie moet gaan stimuleren. Dit kondigt het EIF aan in een onlangs verschenen blogartikel.


Het EIF is een fonds dat in 1994 werd opgericht door de EU en heeft als doel financiële middelen beschikbaar te stellen voor midden- en kleinbedrijven binnen de EU. Het investeert echter niet direct in deze bedrijven, maar stelt financiële middelen beschikbaar aan fondsen en banken.


Het speciale fonds moet onder andere “projecten op grote schaal” omtrent blockchain-technologie en artificial intelligence (AI) gaan financieren. Samen met private investeerders zou het fonds zo’n 300 miljoen op kunnen brengen. Vanaf 2023 zou het fonds daarnaast op kunnen gaan schalen naar 1 tot 2 miljard euro onder het EUInvest-programma, meldt Sifted.


Het EIF stelt in de aankondiging dat de EU al aanzienlijke financiële middelen in de ontwikkeling van de twee eerder genoemde technologieën stopt, echter dreigt het achterop te raken bij landen als China en de VS. De EU investeerde in 2019 zo’n $674 miljoen, meer dan China’s $319 miljoen. Echter zal dit land de komende jaren zijn investeringen gaan verhogen sinds de president van het land, Xi Jinping zijn steun heeft uitgesproken voor de ontwikkeling van blockchain. De VS lopen op dit moment voorop op het gebied van investeringen, zij investeerden in 2019 zo’n $1,1 miljard.


De investeringen van de EU gaan op dit moment bovendien vooral naar proof-of-concepts en onderzoek, en niet naar projecten die de technologieën ook daadwerkelijk inzetten voor economische activiteiten. Daar hopen het EIF en de Europese Commissie met dit fonds verandering in te kunnen brengen.

4 weergaven