Europees initiatief stimuleert blockchain-adoptie in EUDe Europese Commissie lanceerde gisteren in samenwerking met meer dan 100 bedrijven een nieuw blockchain-initiatief. De International Association of Trusted Blockchain Applications (INATBA) heeft als doel de adoptie van de technologie binnen de Europese Unie te promoten. In het rijtje met deelnemende bedrijven zien we een aantal grote, maar ook opvallende namen.


Zo zijn IBM en SWIFT onderdeel van het nieuwe samenwerkingsverband. Daarnaast vinden we ook de Franse producent van schoonheidsproducten, L' Oreal, terug in het rijtje. Verder doen ook een aantal echte crypto- en blockchain-bedrijven mee aan het initiatief. Zo doen Ripple, IOTA, hardware-wallet fabrikant Ledger en cryptocurrency mining-bedrijf Bitfury mee.


Middels INATBA worden ontwikkelaars, politici en bedrijven samengebracht om een mainstream-adoptie van de technologie te kunnen bevorderen. Het "wereldwijde forum voor stakeholders uit meerdere sectoren" moet er daarnaast voor zorgen dat de technologie "niet fragmenteert op Europees niveau", aldus Carlos Kuchkovsy, hoofd van research van de deelnemende bank BBVA.


Door een raamwerk te ontwikkelen is het de uiteindelijke bedoeling om de publieke en private sector te stimuleren om samen te werken met onder andere wetgevers. Zo kan de verdere innovatie, met in acht neming van de de bestaande wetgeving, worden ondersteund.


Dit is overigens niet de eerste keer dat de Europese Unie een stap in de blockchain-wereld zet. Eerder richtte het al de European Blockchain Partnership (EBP) op, samen met 22 Europese lidstaten. Dergelijke initiatieven moeten er uiteindelijk voor zorgen dat er bepaalde richtlijnen en standaarden worden ontwikkeld waaraan blockchain-toepassingen zich kunnen houden.

2 weergaven