Eurofound ziet mogelijkheden blockchain in gezondheidszorgDe Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) heeft een rapport uitgebracht omtrent de digitalisering van de sociale dienstensector en de gezondheidszorg. Hierin gaat het onder andere in op de voordelen van blockchain-technologie.


Het Eurofound benoemt het feit dat de technologie nog in zijn kinderschoenen staat wat betreft de ontwikkeling. Echter zou het uiteindelijk in de gezondheids- en sociale zorg ingezet kunnen gaan worden. De technologie zou al in de praktijk zijn gebracht “om uitkeringen in contanten te betalen en pensioensbijdragen te controleren.”


Misschien wel het belangrijkste waar blockchain voor kan zorgen is meer transparantie in de overheid. Zo wordt geschreven in het rapport:


“Andere mogelijke voordelen van blockchain-technologie voor de publieke sector zijn meer op maat gemaakte diensten voor burgers en meer transparantie en vertrouwen in overheden,”

Een van de doelen die het Eurofound heeft met de digitalisering van de twee sectoren is om meer kostenefficiëntie te bereiken. Dit zou bereikt kunnen worden door tussen partijen overbodig te maken. Daarnaast is het een doel om ouderen zolang mogelijk thuis te laten worden om zo de druk op de sectoren te verlichten.


Vaak zijn overheden tegen cryptocurrencies aangezien ze de fiat valuta van deze landen ondermijnen. Toch is de onderliggende technologie interessant omdat het grote mogelijkheden biedt. Denk aan het faciliteren van digitale identiteiten of het automatiseren van processen. Daarnaast biedt de technologie de mogelijkheid om een digitale versie van een fiat valuta uit te brengen.


Niet alleen overheden zijn geïnteresseerd in de technologie. In maart kondigde de telecomgigant Vodafone nog aan dat het blockchain wil gaan gebruiken om zijn supply chain beter te kunnen beheren.

4 weergaven