Duitsland staat banken mogelijk toe om bitcoin (BTC) te verkopen aan klanten


Duitse banken mogen naar verluidt binnenkort misschien cryptocurrencies gaan verkopen en beheren. Dit zou mogelijk worden door de invoering van een nieuwe wet die onlangs is aangenomen door het Duitse parlement. Dit schrijft Handelsblatt in een onlangs verschenen artikel.


Banken die crypto verkopen zijn schaars in Duitsland. Echter zou daar door de invoering van de vierde Europese richtlijn tegen het witwassen van geld verandering in kunnen komen. Dankzij de nieuwe wetgeving zullen Duitse banken het kopen van bitcoin (BTC) toe mogen staan en ook custody-diensten aan mogen gaan bieden.


Dr. Sven Hildebrant van blockchain-consultant Distributed Ledger Consulting GmbH stelt in een reactie aan Handelsblatt dat Duitsland op weg is om een heuse “crypto-hemel” te worden. Zo zei hij:


“Duitsland is goed op weg om een crypto-hemel te worden. De Duitse wetgever speelt een voortrekkersrol in de regulering van cryptocurrencies.”

Er zijn echter ook tegenstanders die niet blij zijn met de recente ontwikkelingen. Volgens Niels Nauhauser, die opkomt voor consumentenrechten, zullen banken mogelijk crypto aan proberen te smeren bij hun klanten:


“Banken verkopen verschillende financiële producten als de commissie daarop voldoende is. Als ze toestemming krijgen om cryptocurrencies te verkopen en tegen betaling te beheren, bestaat het risico dat ze [crypto] activa kunnen verkopen aan klanten wat kan leiden tot een risico van volledig verlies van hun tegoeden, zonder dat klanten volledig begrijpen waar ze aan beginnen,”

Mocht de wet worden aangenomen door de 16 deelstaten dan zou dit de adoptie van cryptocurrency flink kunnen stimuleren. In Duitsland gebruiken zo’n 33 miljoen klanten online bankdiensten. Zij zouden na goedkeuring van deze wet met hetzelfde gemak cryptocurrency kunnen kopen als dat zij obligaties of aandelen kunnen kopen via banken. De wet zou in 2020 van kracht gaan, mits het dus wordt goedgekeurd door de Duitse deelstaten.

11 weergaven