De Nederlandsche Bank zet onderzoek blockchain voortDe Nederlandsche Bank (DNB) zal blockchain-technologie blijven onderzoeken, ondanks het feit dat de bevindingen tot nu toe “niet erg positief” zijn. Zo liep het tegen een aantal bekende problemen aan tijdens het testen van de technologie. Dit schrijft The Banker in een artikel op 1 mei.


Directeur Payments and Market Infrastructure, Petra Hielkema, zegt dat het onderzoek naar blockchain-technologie een belangrijk onderdeel blijft van de DNB Payments Strategy 2018-2021. Ook het onderzoek naar Artificial Intelligence (AI) is onderdeel van dit plan van DNB om de meest innoverende technologieën te onderzoeken.


Ondanks het feit dat blockchain-technologie internationale transacties ten goede zal komen blijft de ontwikkeling van de technologie nodig om bepaalde hordes te kunnen overwinnen. Hielkema is daarnaast positief over het mogelijke potentieel van de technologie in de toekomst.


Hielkema merkt echter een aantal problemen op waar DNB mee te maken kreeg in het onderzoek van de afgelopen drie jaar. Zo zou de technologie flink wat energie verbruiken, te weinig capaciteit bieden voor grootschalige operaties en zou er soms onvoldoende zekerheid bestaan of een betaling daadwerkelijk door is gekomen.


DNB liet vorig jaar al weten dat het cryptocurrencies niet als echt geld ziet, maar dat het geen plannen heeft om het te verbieden. De centrale bank is al drie jaar bezig met het onderzoeken van de onderliggende technologie en zou al vier prototypes hebben getest.


Met het onderzoek hoopt DNB een duidelijker beeld te kunnen krijgen van de mogelijkheden van de technologie. Zodoende hoopt het de overheid te kunnen adviseren over de technologie zodat deze adequate regelgeving kan ontwikkelen die de ontwikkeling van de technologie niet remt maar juist bevordert.

3 weergaven