De Nederlandsche Bank publiceert nieuwsbrief voor crypto-bedrijvenDe Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn eerste nieuwsbrief gepubliceerd die gericht is aan Nederlandse crypto-dienstverleners. De nieuwe richtlijnen die zullen worden geïmplementeerd leiden tot veel zorgen bij deze bedrijven. Middels de nieuwsbrief wil DNB meer informatie verstrekken over de ontwikkelingen omtrent de nieuwe richtlijnen.

De Europese Unie heeft nieuwe anti-witwasrichtlijnen opgesteld, ook wel AMLD5 genoemd. Deze richtlijnen worden geïmplementeerd middels de Wet ter voorkoming van witwassen financiering van terrorisme (Wwft). De regering kreeg flinke kritiek op de nieuwe wetgeving aangezien de Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, veel verder gaat dan de Europese richtlijnen voorschrijven.


De Nederlandse wet wordt hier en daar een “verkapt vergunningstelsel” genoemd. Daarnaast moeten crypto-bedrijven de kosten voor het toezicht zelf betalen waardoor veel bedrijven in de problemen komen.


DNB riep daarom in september 2019 bedrijven op om over het toezicht te komen praten. In totaal reageerden zo’n 150 crypto-aanbieders op dit verzoek. Door veel te communiceren hoopt DNB dat de invoering van de nieuwe wetgeving zo vlekkeloos mogelijk zal verlopen.


De nieuwsbrief wordt afgesloten met de mededeling dat het nog niet bekend is wanneer de nieuwe wet zal worden ingevoerd. Wel stelt DNB dat crypto-bedrijven zich moeten melden zodra de wet in werking treedt. Alleen dan zullen zij gebruik kunnen maken van de wettelijke overgangsregeling van zes maanden.

19 weergaven