Bitcoin (BTC) gebruikers lopen gevaar vanwege deze Google Chrome-extensies


Bitcoin_(BTC)_gebruikers_lopen_gevaar_vanwege_deze_Google_Chrome-extensies

Uit recent onderzoek blijkt dat mogelijk veel mensen gevaar lopen als gevolg van malafide Google Chrome-extensies. De extensies zouden het plakbord van het slachtoffer kunnen aflezen en zelfs kunnen aflezen wat de gebruiker typt. Dit vormt een groot gevaar voor met name bitcoin (BTC) en crypto-gebruikers die vaak cryptocurrency verzenden.


Een Google Chrome-extensie is als het ware een applicatie die binnen de Chrome webbrowser kan worden geïnstalleerd. Uit onderzoek van Awake Security, een netwerk beveiligingsbedrijf, blijkt nu dat een aantal van deze extensies onzuivere activiteiten zouden uitvoeren.


In het rapport schrijven de onderzoekers:


“Alleen al in de afgelopen drie maanden hebben we 111 kwaadaardige of nep-Chrome-extensies verzameld met GalComm-domeinen […] Deze extensies kunnen schermafbeeldingen maken, het klembord lezen, legitimatietokens verzamelen die zijn opgeslagen in cookies of parameters, toetsaanslagen van gebruikers oppikken (zoals wachtwoorden), enz.”

De 111 extensies zijn allemaal te herleiden tot een enkele domeinnaam, namelijk CommuniGal Communications. De extensies zijn al bijna 33 miljoen keer gedownload. Hierbij gaat het alleen om de nu actieve extensies. Het totale aantal downloads van GalComm-extensies kan daarom nog een stuk hoger liggen.


Waarom dit zo gevaarlijk is voor crypto-gebruikers is vanwege het volgende. Zodra je crypto wil verzenden zoals bitcoin, dan dien je de transactie te ondertekenen met je private key. Dit stukje data is dus ontzettend belangrijk aangezien het je toegang verleend tot al je bitcoin.


Mocht je een van de extensies gebruiken dan kan het zijn dat wanneer je je private key kopieert, deze kan worden afgelezen door kwaadaardige actoren. Zij kunnen er dus vandoor gaan met jouw bitcoin. Zelfs wanneer je je private key telkens overschrijft loop je gevaar aangezien de extensies zelfs kunnen zien wat je intypt. De volledige lijst met de gevonden extensies vind je hier.


18 weergaven