Bitcoin (BTC) belegginsproduct genoteerd aan Duits handelsplatformIn Duitsland is het eerste “centrally cleared” bitcoin exchange-traded product (ETP) aangekondigd. Deze maand nog zal het op de beurs verhandelde product worden gelanceerd op XETRA, een tak van de Deutsche Börse.


De ETP zal worden genoteerd onder de naam Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE). Het product wordt voor 100% gedekt met bitcoin (BTC), wat een positieve invloed kan hebben op de BTC koers. Het BTCE zal beschikbaar zijn voor beleggers uit Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.


Het is voor het eerst dat een centrally cleared crypto-product wordt genoteerd. Het product wordt door een Central Counterparty (CCP) afgewikkeld waardoor koper en verkoper minder risico lopen. Een dergelijke aanpak wordt ook toegepast bij andere traditionele derivaten.


Het ETP heeft goedkeuring gekregen van de Duitse financiële toezichthouder BaFin, dat eerder dit jaar goedkeuring gaf om cryptocurrencies te gebruiken voor beleggingsproducten. Het zal hierdoor vooral voor institutionele beleggers interessant zijn.


Zij kunnen nu namelijk gemakkelijk de crypto-markt betreden. Dit is normaal gesproken ingewikkeld aangezien men in sommige gevallen een wallet dient aan te maken en zelf voor de beveiliging van zijn of haar bitcoin moet zorgen. De CEO van ETC Group, een financiële dienstverlener uit het VK, Bradley Duke, legt uit:


“De crypto-sector wordt tegengehouden door zorgen over complexiteit, toegankelijkheid en governance. Met BTCE brengen we Bitcoin naar de reguliere en gereguleerde financiële markten.”

Hij voegt hier aan toe:


“Beleggers krijgen de voordelen van het handelen in en het bezit van Bitcoin via een gereguleerd effect, terwijl ze de optie hebben om Bitcoin in te wisselen als ze daarvoor kiezen.”

2 weergaven