België lanceert eerste node voor Europees blockchain-netwerkEen Europees blockchain-netwerk, de European Blockchain Service Infrastructure (EBSI) genaamd, is recentelijk gelanceerd. Het netwerk is bedoeld om onder andere digitale identiteiten bij te houden binnen de Europese Unie. SATOS deed op 26 februari verslag van de ontwikkeling.


Het Belgische bedrijf Belnet draait sinds 12 februari een volledige node van het netwerk. Binnenkort zal een ander Belgisch bedrijf, Smals genaamd, ook een node lanceren. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het blockchain-netwerk uit 30 nodes bestaat, verspreid over een aantal Europese landen.


Frank Robben, CEO van Smals, laat in een reactie weten:


“In een grensoverschrijdende context lijkt blockchain veelbelovend voor vertrouwensdiensten zoals digitale identiteiten, diploma’s, notariële akten of douane. [...] Met onze deelname aan EBSI hopen we te komen tot herbruikbare diensten voor softwareontwikkeling in een overheidscontext.”

EBSI werd in het leven geroepen als onderdeel van het European Blockchain Partnership. Naast het faciliteren van digitale identiteiten zal EBSI ook ten goede komen van andere projecten. Zo formuleerde de Europese Commissie vier doelen vast. Zo moet EBSI “compliance processen automatiseren,” en de informatiestroom tussen douane- en belastingkantoren veiliger maken.


Verder moet EBSI onderwijsreferenties op gaan slaan voor instanties binnen de Europese Unie. Verdere doeleinden voor het netwerk worden dit jaar geformuleerd en zullen waarschijnlijk in 2021 bekend worden gemaakt.


Vorige week was nog op Bitned te lezen dat de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) blockchain in gaat zetten om de mijnbouwindustrie veiliger te maken. Gegevens afkomstig van satellieten zullen worden opgeslagen op een blockchain waar bedrijven binnen de sector gemakkelijk bij kunnen komen.

4 weergaven