Auditor EY lanceert blockchain-oplossing voor grote bedrijvenDe “big four” auditor EY is bezig met het uitrollen van een blockchain-toepassing speciaal voor grote bedrijven en hun productieketens. Met de blockchain-toepassing wil EY het Ethereum-netwerk introduceren aan grote bedrijven die nu vaak nog wegblijven van de technologie.


De software heet “Nightfall” en draait op de publieke blockchain van Ethereum. EY hoopt zo verschillende bedrijven op een platform samen te kunnen brengen. In de persverklaring zegt Paul Brody, hoofd Global Innovation bij EY, dat bedrijven die blockchain willen gebruiken nu vaak nog naar private blockchains kijken.


Dit is echter niet ideaal gezien de talloze verschillende blockchain-netwerken die zo ontstaan. Deze versplintering is vergelijkbaar met de tijd voordat het World Wide Web bestond, met veel verschillende netwerken die lastig met elkaar konden communiceren. Zo zegt Brody: “Stel je voor dat elke autofabrikant en elk transportbedrijf een eigen privé-blockchain hebben. Op zichzelf staande silo's zijn lastig op te schalen,”


De software draait binnen de Microsoft Azure omgeving en is geïntegreerd met SAP. Deze platforms zijn bekend voor de meeste bedrijven waardoor het nog makkelijker is om de stap naar blockchain te maken. De Franse supermarktketen Carrefour maakt naar verluidt al gebruik van de software om onder andere kippen en sinaasappelen te volgen. De software is vooral ideaal voor onder andere productieketens en het volgen van voedselproductie, aldus EY.


Een interessant gegeven is dat de software, nadat EY er een jaar aan heeft gewerkt, wordt vrijgegeven in het publieke domein. Normaalgesproken wordt dergelijke software vrijgegeven als open-source software, echter hangen daar alsnog een aantal regels aan vast. Zo behoudt de ontwikkelaar alsnog de copyrights, echter hoeft de gebruiker er geen royalties voor te betalen.


Door de software vrij te geven in het publieke domein kan iedereen ermee doen wat hij of zij wil. Dit zou de innovatie, ontwikkeling en adoptie van de software moeten stimuleren. Brody zei in een persverklaring:


“We willen acceptatie en betrokkenheid van de gemeenschap maximaliseren, we willen dat mensen het adopteren en aanpassen en verbeteren. Als we eigenaar blijven, investeren mensen misschien niet zo veel tijd en energie in iets dat ze misschien niet onder controle hebben. De schoonste manier om iedereen ervan te laten profiteren is gewoon om het weg te geven zonder verplichtingen.”

De software werd ontwikkeld door meer dan 200 blockchain-ontwikkelaars. Zij werkten er ongeveer een jaar aan, wat volgens EY gelijk is aan “het weggeven van een miljoen dollar aan technologie”. Nightfall wordt naar verwachting in mei volledig vrijgegeven.

2 weergaven