Alibaba verwacht toename massa-adoptie blockchain-technologieBlockchain-technologie zal in 2020 beter beschikbaar worden voor bedrijven en daardoor een groter onderdeel worden van het dagelijks leven. Dit voorspelt de onderzoekstak van de e-commerce-gigant Alibaba, DAMO Academy genaamd. De voorspellingen voor 10 technologische trends in het nieuwe jaar werden vastgelegd in een onlangs verschenen rapport.


DAMO Academy verwacht dat de massa-adoptie van blockchain-technologie door zal zetten. Zo zal “Blockchain-as-a-Service (BaaS)” het makkelijker maken voor bedrijven om blockchain ook daadwerkelijk toe te passen, aldus de onderzoekers. In het rapport wordt beschreven:


“Kijkend naar 2020 zal Blockchain-as-a-Service (Baas) ervoor zorgen dat de drempel om blockchain-applicaties te implementeren lager wordt. Daarnaast zal een verscheidenheid aan hardware chips met algoritmes voor terminals, de cloud en blockchain verschijnen. Daarmee kunnen fysieke activa worden gekoppeld aan digitale activa op een blockchain.”

DAMO Academy brengt elk jaar dit rapport uit. Vorig jaar voorspelde het dat de ontwikkelingen omtrent blockchain zouden gaan versnellen in 2019. Deze voorspelling lijkt achteraf te kloppen. Zo hebben verschillende overheden de technologie opgenomen in nationale wetgeving en adopteerden verschillende grote bedrijven de technologie voor bijvoorbeeld hun toeleveringsketens.


De onderzoekers spraken overigens niet alleen voorspellingen voor blockchain uit, ze benoemden een aantal technologische trends die in 2020 vorm zouden kunnen gaan krijgen. Zo verwachten de onderzoekers dat Artificial Intelligence (AI) een verdere ontwikkeling zal doormaken waarbij wordt gekeken naar onder andere de cognitieve psychologie.


Ook verwachten de onderzoekers dat machines meer samen kunnen gaan werken dankzij de nieuwe technologische ontwikkelingen. Machines zouden onder andere dankzij blockchain-technologie transacties met elkaar uit kunnen voeren om een volledig geautomatiseerde toeleveringsketen te kunnen realiseren. Een van de projecten die dit mogelijk maakt is IOTA.

DAMO Academy verwacht verder dat 2020 een belangrijk jaar zal zijn voor de ontwikkeling van kwantumcomputers. Dit type computers zou uiteindelijk een gevaar kunnen vormen voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC), zo stelde Deloitte onlangs in een rapport.

6 weergaven