80% van de centrale banken onderzoekt eigen CBDC stablecoin


Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer centrale banken digitale fiatvaluta overwegen uit te brengen. De Bank for International Settlements (BIS) ondervroeg 66 centrale banken en deelde op 23 januari de resultaten van het onderzoek.


Door een centrale bank uitgegeven fiatvaluta worden ook wel “Central Bank-issued Digital Currencies (CBDC)” genoemd. Het is de digitale versie van een bestaande valuta zoals de euro of dollar. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele vorm van valuta. Zo kunnen economische maatregelen genomen worden die direct effect kunnen hebben. Uit het onderzoek van de BIS blijkt nu dat steeds meer centrale banken onderzoek doen naar een CBDC.


Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de 66 ondervraagde banken onderzoek doet naar een CBDC. De groep centrale banken bestaan uit 21 banken uit ontwikkelde economieën en 45 uit opkomende economieën. De BIS meldt dat de 80% een stijging weergeeft van 10% ten opzichte van vorig jaar.


20% van de banken stelt daarnaast dat het in de komende zes jaar een eigen CBDC uit wil gaan brengen. Ook op dit gebied betekent dit een groei van 10% van jaar op jaar. 10% van de banken meldt daarnaast al in de komende drie jaar een eigen digitale valuta uit te willen gaan brengen.


Vaak worden CBDC’s in verband gebracht met blockchain-technologie. Een CBDC hoeft echter niet per se gebruik te maken van de technologie. Het rapport gaat verder niet in op welke centrale banken blockchain onderzoeken voor een eigen CBDC.


De ontwikkelingen omtrent CBDC’s lijken in een stroomversnelling te zijn beland nadat Facebook zijn eigen stablecoin libra aankondigde. Veel landen zagen dit als een bedreiging voor de financiële stabiliteit aangezien het fiatvaluta zou kunnen ondermijnen.

0 weergaven